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  16,	
  2014	
  

Re: Kaiser Aluminum Salaried Retirees VEBA Trust Questions & Answers 

Dear Fellow Retiree or Surviving Spouse, 

By now, most of you are familiar with the VEBA Plan and how it works. We have prepared and updated the original set 
of Questions and Answers regarding the VEBA and present them to you as a refresher. We have broken the subject 
matter into two general areas: General Information and Administrative Questions. Please note that the best source of 
information about the Plan is your Summary Plan Description. We urge you and the members of your family to read your 
Summary Plan Description carefully.  

General	
  Information	
  About	
  the	
  Plan	
  

1. Question:	
  What	
  is	
  a	
  VEBA	
  trust?	
  
Answer: VEBA stands for a voluntary employees’ beneficiary association. It is a trust established for the purpose of 
providing qualified benefits to its beneficiaries (reimbursement of amounts paid as health care premiums by or on 
behalf of eligible retirees, spouses and dependents for coverage under a health care plan in our case). The trust 
receives certain tax advantages under Section 501(c)(9) of the Internal Revenue Code. For further information, see 
“About the Plan” on page 1 of your Summary Plan Description. 

2. Question:	
  How	
  is	
  the	
  Kaiser	
  Aluminum	
  Salaried	
  Retirees	
  VEBA	
  funded?	
  
Answer: Kaiser Aluminum Corporation (the Company) is required to make certain limited contributions to the 
VEBA Trust out of future profits for the payment of benefits and administrative expenses. This, together with 
income received from the investment and/or sale of assets held in the VEBA Trust from time to time, are the sole 
sources of funding for the VEBA Trust and for making any benefit payments under the VEBA Plan. At the present 
time, you are not required to make any contributions to the VEBA Trust or Plan in order to participate in the Plan. 
For further information, see our answer in Question 11 and the “Contributions and Funding” on pages 5 and 6 of 
your Summary Plan Description. 

3. Question:	
  What	
  does	
  the	
  VEBA	
  Plan	
  cover?	
  
Answer: The VEBA Plan is a medical reimbursement plan within the meaning of Section 105 of the Internal 
Revenue Code. It provides partial reimbursement for amounts you pay as health care premiums under a health care 
plan to an insurance company, an HMO, or through payroll deductions to an employer-sponsored health plan (other 
than a health care plan sponsored by the Company). Medicare Part B premiums and premiums paid under any 
qualified Medicare supplemental policy or plan are also included, as well as Medicare Part D premiums. The Plan 
will only reimburse the health care premiums that are solely for medical, prescription drug, dental and/or vision care. 
It will not reimburse any co-payments, co-insurance or deductible amounts required under a health care plan or 
similar out-of-pocket medical expense. It also will not reimburse the cost of prescription drug discount cards, 
premiums paid for hospital or other types of indemnity insurance, or for premiums paid for disability insurance, 
since these expenses are not for the payment of qualified medical, prescription drug, dental and/or vision care 
benefits under a health care plan. For further information, see “Benefits and Benefit Limitations” on pages 7 and 8 of 
your Summary Plan Description.  

4. Question:	
  Who	
  is	
  eligible	
  for	
  participation	
  in	
  the	
  VEBA	
  Plan?	
  
Answer: Eligible retirees are former salaried employees of the Company who began to accrue credited service with 
the Company under the Kaiser Retirement Plan (KRP) prior to February 1, 2002 and who retired or who will retire in 
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the future. To be eligible for the VEBA Plan, the employee must be eligible under the original Kaiser Aluminum 
Salaried Retirees Medical Plan (i.e. full retirement under KRP). For a full explanation of eligibility rules, see 
“Eligibility to Participate in the Plan” on pages 3 through 5 of your Summary Plan Description. 

5. Question:	
  Why	
  are	
  some	
  current	
  employees	
  allowed	
  to	
  participate	
  in	
  the	
  VEBA	
  when	
  they	
  retire?	
  
Answer: As a result of a Settlement Agreement between the Company and its Creditors, as approved by the 
Bankruptcy Court, employees of the Company hired prior to February 1, 2002 who continue to accrue service after 
that date will be entitled to participate and receive benefits from the VEBA provided that they would have been 
entitled to receive retiree medical benefits based on age and years of service had the Company not discontinued 
providing such benefits.  

6. Question:	
  If	
  I	
  am	
  not	
  enrolled	
  in	
  the	
  Plan,	
  how	
  do	
  I	
  enroll?	
  
Answer: Enclosed with this year’s Annual Benefit Announcement materials you will find an Enrollment Form to be 
used to enroll yourself and your eligible dependents in the VEBA Plan for 2014. You should complete the 
Enrollment Form with all of the required information for each individual family member being enrolled in the VEBA 
Plan. If you already have enrolled in the VEBA Plan, you do not need to enroll again. The completed Enrollment 
Form must be returned to the third party administrator (TPA) prior to December 31, 2014 in order for you to 
participate in the VEBA Plan and to receive benefits under the VEBA Plan for 2014. The TPA’s address is 
shown on the Enrollment Form and in the answer to Administrative Question No. 1 on Page 3. For further 
information, see “Enrollment Requirements” on pages 6 and 7 of your Summary Plan Description. 

7. Question:	
  What	
  is	
  a	
  Family	
  Unit	
  Representative?	
  
Answer: This is a person you designate to represent all the VEBA Plan participants in your family. Generally, the 
Family Unit Representative will be you, your spouse, an adult child or, in some cases, a conservator, guardian or 
other legal representative. The Family Unit Representative submits qualified benefit reimbursement requests to the 
TPA and deals with the TPA and the Plan Administrator on behalf of the family. For further information, see 
“Enrollment Requirements” on page 6 of your Summary Plan Description.  

8. Question:	
  How	
  are	
  benefits	
  paid?	
  
Answer: Each year the Board of Trustees determines the amount and timing of benefits, if any, for that year. For the 
purpose of paying benefits, all participants will be grouped together in their own Family Units. Each Family Unit 
will be eligible for the maximum benefit amount, if any, for that year based on the premiums paid for that year. The 
Family Unit Representative must submit a Qualified Benefit Reimbursement Request Form on behalf of the Family 
Unit requesting reimbursement of health care premiums paid by or on behalf of Family Unit participants under a 
health care plan during any year for which a benefit is authorized, together with proof of payment of such health care 
premiums and proof of coverage under such health care plans. The Qualified Benefit Reimbursement Request Form 
must be submitted within the Reimbursement Request Period. The TPA’s address is shown on the Qualified Benefit 
Reimbursement Request Form enclosed with the Summary Plan Description and other VEBA Plan materials and can 
be found on page 2 of your Summary Plan Description. For further information, see “Benefit and Benefit 
Limitations” on pages 7 and 8 of your Summary Plan Description. 

9. Question:	
  What	
  is	
  the	
  Reimbursement	
  Request	
  Period?	
  
Answer: The Reimbursement Request Period begins on the date the Board of Trustees announces the Qualified 
Benefit (usually April of each year) and ends on December 31 of the year following the year in which the Qualified 
Benefit is declared. For example, the Board of Trustees, with this letter, has announced the 2014 Qualified Benefit 
Amount. You can claim your 2014 Qualified Benefit by completing and filing the Qualified Benefit Reimbursement 
Request Form with the third party administrator (Delta Fund Administrators) postmarked no later than December 31, 
2015. 
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10. 	
  Question:	
  How	
  do	
  the	
  Trustees	
  determine	
  the	
  annual	
  benefit?	
  
Answer: Although the VEBA Trust has a considerable sum of money available for paying benefits, it also must have 
enough money to provide benefits long into the future. To assure that result, the Trustees retain an actuary to provide 
an annual benefit capacity study. This study is based on our current and future retiree and surviving spouse 
population, the condition of our economy at the time, and various other traditional economic assumptions. The report 
provides the trustees with proposed benefit amounts intended to meet the Trust’s goals of providing the largest 
benefit it can while assuring continuity for the life of the VEBA Plan. As the membership shrinks, the benefits may 
or may not increase based on the economic factors at that time. In theory, there should be no money left at the time 
the Trust completes its purpose.  

11. Question:	
  Why	
  not	
  just	
  distribute	
  the	
  Trust	
  assets	
  and	
  be	
  done	
  with	
  it?	
  
Answer: By way of background, the VEBA Plan currently provides tax-free reimbursement of medical premium 
expenses to approximately 3,150 family units composed of 4,750 retirees, spouses, and dependents. Our average 
retiree’s age is approximately 78. We have a small number of future retirees who may become eligible to receive 
VEBA benefits. 

During the Bankruptcy, the Official Salaried Retirees’ Committee and the United Steelworkers of America, 
recognizing that the Company would be unable to continue a retiree health plan of any kind and acknowledging that 
employees of the Company had full expectations for retiree medical benefits, jointly sought the Bankruptcy Court’s 
approval for a retiree medical benefit program out of bankruptcy proceeds. 

Under the terms of the settlement agreement approved by the Bankruptcy Court, the Company was required to fund 
the salaried VEBA with an initial cash contribution, shares of common stock in the reorganized company, a portion 
of its future profits under a profit sharing plan, and an annual reimbursement of a small portion of each VEBA’s 
operating expenses. The salaried VEBA has received the full amount of the Company’s initial cash contribution as 
well as the shares of the Company’s common stock. The Company remains obligated to fund the salaried VEBA 
with up to $2.9 million annually to the extent earned under the profit sharing plan. Also, it will reimburse one-half of 
its operating expense up to $36,250 annually. This obligation continues indefinitely, and for that reason, the salaried 
VEBA does not yet have all of the funds to which it and its participants are or will be entitled.  

Were the VEBA to dissolve and distribute its assets among the existing retirees, there would be no future funding by 
the Company as provided for in the Settlement Agreement. Additionally, the full amount of the distribution would be 
taxable income to each beneficiary. By keeping the VEBA in place, you are assured of tax free assistance with your 
health care premium expenses for many years to come. 

Administrative	
  Questions	
  

1. Question:	
  Who	
  should	
  I	
  contact	
  with	
  questions	
  about	
  the	
  VEBA	
  Plan?	
  
Answer: You will find the answers to most of your questions in the Summary Plan Description. Other inquiries 
concerning the VEBA Plan and its provisions, including eligibility to participate, enrollment, benefit claims and 
other VEBA Plan matters should be addressed to the third party administrator at the following mailing address and 
telephone numbers: 

Delta Fund Administrators, LLC  
P.O. Box 2308  
Stockton, CA 95201-2308  
Tel.: Toll-Free (888) 344-8322  
E-mail: VEBA@Deltafund.com 

For Federal Express Delivery: 
Delta Fund Administrators, LLC 
1234 West Oak Street 
Stockton, CA 95203 
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2. Question:	
  If	
  I	
  enrolled	
  previously	
  and	
  I	
  skip	
  a	
  year	
  before	
  filing	
  for	
  new	
  benefits,	
  do	
  I	
  need	
  to	
  	
  
re-­‐enroll?	
  
Answer: No. Once you have enrolled, you remain enrolled, whether you use the benefit or not. It’s important, 
though, that you keep us informed of any address changes or any change in the designated Family Unit 
Representative. 

3. Question:	
  Are	
  my	
  benefit	
  reimbursements	
  taxable	
  income?	
  
Answer: It is our understanding that, since the benefits are reimbursing you for medical premiums, the amount 
received is generally not reportable on your state or federal income tax filing. However, we recommend you seek the 
advice of a tax professional for an answer to this question. 

4. Question:	
  Will	
  the	
  Plan	
  reimburse	
  us	
  for	
  long	
  term	
  care	
  policy	
  premiums?	
  
Answer: No. 

5. Question:	
  Will	
  the	
  Plan	
  reimburse	
  us	
  for	
  prescription	
  drug	
  premiums?	
  
Answer: Yes. But it will not reimburse you for prescription drug co-pays or deductibles. 

6. Question:	
  If	
  I	
  know	
  my	
  annual	
  medical	
  plan	
  premium	
  amounts,	
  will	
  you	
  reimburse	
  the	
  full	
  annual	
  
amount	
  before	
  the	
  premiums	
  actually	
  have	
  been	
  paid?	
  
Answer: No. The Plan will reimburse you only for premium amounts paid based on proof of payment. It is okay for 
you to file for partial payment based on premiums already paid. If you submit a claim for reimbursement of 
premiums to date, the administrator, when it pays the first claim, will send you a new claim form reminding you that 
you have a balance available for future payments. 

7. Question:	
  Is	
  the	
  rule	
  above	
  any	
  different	
  for	
  Medicare	
  Part	
  B	
  or	
  D	
  premium	
  reimbursements?	
  
Answer: No. The Plan will pay on your Social Security award letter (Form SSA-1099) or other proof. Please refer to 
the Reimbursement Request Form for details. With proper proof, the Plan will pay up to the maximum benefit for the 
period through the month in which you file your claim. 

8. Question:	
  Do	
  I	
  need	
  to	
  complete	
  separate	
  Benefit	
  Reimbursement	
  Request	
  Forms	
  when	
  filing	
  on	
  
behalf	
  of	
  my	
  spouse	
  and	
  myself?	
  
Answer: No. You may file using one Form for the both of you. 

9. Question:	
  If	
  I	
  have	
  lost	
  my	
  Reimbursement	
  Request	
  Form,	
  what	
  should	
  I	
  do?	
  
Answer: Contact the Delta Fund Administrator’s office. They will send you the forms you need. 

10. Question:	
  How	
  long	
  does	
  it	
  take	
  to	
  get	
  my	
  reimbursement?	
  
Answer: Normally claims are paid on a weekly basis. If you file a claim and have not heard anything for four weeks, 
you should contact Delta Fund Administrators. 

* * * 

The Board of Trustees of the Kaiser Aluminum Salaried Retirees VEBA Trust 

Douglas G. Allen, 
Trustee 

Arthur S. Donaldson, 
Trustee 

John E. Daniel, 
Trustee 

 


